Sivrisinekle ilgili hastalıklardan dünyada her yıl yaklaşık 800.000 kişi ölmektedir. Kesin bir veri elde etmek mümkün olmasa da Hazreti Âdem’den bu yana 108 milyar insanın bu dünyadan geçtiği ve bunlardan 52 milyar kişinin ölümüne sivrisineklerin sebep olduğu tahmin edilmektedir. Şu anda insanlığın karşısında, tahminen 100 trilyon askeri olan bir sivrisinek ordusu vardır. Sadece Anofel cinsinin 400 ayrı türü mevcut olup bunlardan yaklaşık 40’ı sıtmaya (malarya) sebep olur.
2000 yılından beri yapılan istatistiklere göre, sivrisinekler her yıl yaklaşık bir milyon insanın ölümüne sebep olmaktadır. Son çalışmalarla bu rakam geçen yıl 850 bine düşürülmüştür. İnsan hayatı için en büyük tehlike sivrisinekse onun iki numaralı düşmanı kimdir? Kendimiz, yani insanoğlu. Sadece 2018 yılında 580.000 insan, başka insanlar tarafından öldürülmüştür. Üç numarada her yıl 50 bin insanın ölümüne sebep olan yılanlar, dört ve beş numarada her biri 25 bin ölümle köpek ve tatarcık (Phlebotomus) geliyor. Onuncu sırada 1000 ölümle timsahlar var. Onu yılda 500 ölümle su aygırları, 100’er ölümle fil ve aslanlar takip ediyor. En korktuğumuz hayvanlar olan köpek balıkları ve kurtların sebep olduğu ölümler yılda sadece 10 kişidir.[i]
Bu arada sivrisinek, HIV (AIDS hastalığı) taşıyıcısı değildir, çünkü kana zerk ettikleri salgıda HIV virüsü bulunmaz.
Mosquito (Sivrisinek) isimli kitabın yazarı Timothy C. Winegard’a göre, tarihi en fazla değiştiren canlı sivrisinektir. Pers Kralı Darius’u, Büyük İskender’i ve Hannibal’ı mağlup eden bu minik sinekti. Sivrisinek ordusunun canlıları ısıran savaşçıları, sadece dişi askerlerdir. Dişi sivrisineklerin üremeleri için gerekli yumurtaların gelişmesinde gerekli olan proteinler, omurgalı hayvanların kanlarında yoğun olarak bulunur. Kanı bulup emmek için olağanüstü yeteneklerle donatılan sivrisinek, neslini sürdürme uğruna, binlerce insanın ölümüne yol açan sayısız hastalığın başlıca taşıyıcısıdır. 15 ayrı öldürücü biyolojik silah (bakteri ve virüsler) taşıyan sivrisineklerle mücadele için her yıl milyarlarca dolar harcanmaktadır.
Allah (celle celâluhu) niçin Kur’ân-ı Kerim’de, “Allah gerçeği açıklamak için bir sivrisineği, hatta ondan da küçük bir şeyi misal getirmekten çekinmez. İman edenler onun Rablerinden gelen gerçek olduğunu bilirler. Kâfirler ise ‘Allah böyle misal vermekle ne kastediyor?’ derler. Allah bu misal ile birçoklarını şaşırtır, yine onunla birçoklarını yola getirir; ancak bununla fasıklardan başkasını şaşırtmaz.” (Bakara, 2/26) âyetiyle sivrisinekten bahsetmiş diye düşünenler varsa, tarih boyunca insan nüfusu üzerinde en büyük düzenlemenin bu minik böcekle yapıldığını göstermesi, çok sayıdaki hikmetten biri olsa gerektir.
[i] T. C. Winegard, Mosquito: A Human History of our Deadliest Predator, Ne York: Dutton, 2019.